Filmosont

Borgargatan 8 nb
117 34 Stockholm


Ulrika Nygren Widmark
Mobil: 070-6425154
ulrikawidmark@hotmail.com

Katarina Johansson
Mobil: 070 - 779 69 38
katarina@filmosont.se
Dokumentärfilmer

Född i fel kropp
Hannas operation
Isabella flyttar
Emma hjärtar olle
Det var en gång en skog...
Hej till hela Sverige
Ängsbackafestivalen
Skönhetsskolan
Medan dom rockar
Du unga, du fria
Gömd
Vi är The Ark
Hemliga klubbar
Min Kamp
T-Förundran i Underjorden
Livet é perfa
Semesterresan
Är du CP eller?
Arvet

 

 

 Född i fel kropp   

Ända sedan Michel var en liten flicka har han vetat att han skulle bli man när hon blev stor.

Det var bara det att på flickor tog det lite längre tid innan snoppen började växa ut. Nu är Michel vuxen och har insett att han behöver hjälp för att bli man. Men processen är lång med många utredningar och behandlingar.

Filmen sträcker sig under nästan tre år och vi får vara med när Michel förvandlas, då kroppen börjar stämma med själen. Det här är en film om en människa som vet vad hon vill och som är beredd att gå emot samhällets konventioner för att bli den han är.

 

Foto, regi, klipp:

Kompletterande foto:

Klipp:

Längd:

Produktionsår:

Katarina Johansson

Michelangelo Miskulin, Ulrika Nygren Widmark, Michel

Margareta Lagerqvist

46 min

2009

 
Filmen är producerad i samarbete med SVT, Reaktor Sydost och Film i Jönköpings län.

 Hannas operation   

Hanna sover jättedåligt för hennes halsmandlar är stora som köttbullar. Hon måste operera bort dem. Hanna är sju år och det här blir första gången hon bor på sjukhus. Hon måste ta spruta, bli sövd och dessutom sova över.

Foto och regi:
  Ulrika Nygren Widmark
     
Klipp:   Katarina Johansson
     
Längd:   13,30 min
     
Produktionsår:   2008
     
Visas:   Visades i SVT:s Barnkananalen april 2009 under serienamnet På Riktigt
     
Distribution:   Filmcentrum
     

Hannas operation ingår i serien På Riktigt som Ulrika Nygren Widmark och Åsa Ekman producerat för SVT:s Bolibompa. Serien har även fått stöd från Filmpool Jämtland.

 Isabella flyttar   

Isabella 8 år ska flytta från Stockholm från Östersund. Samtidigt som det ska bli spännande känns det lite jobbigt att lämna de gamla kompisarna och börja i en ny skola.

 

Regi och klipp:

Foto:

Längd:

Produktionsår:

Visas:


Distribution:

Ulrika Nygren Widmark

Katarina Johansson, Margus Pensaar, Ulrika Nygren Widmark

13,30 min

2008

Visades i SVT:s Barnkanalen april 2009 under serienamnet På Riktigt

Filmcentrum

   
   
Isabella flyttar ingår i serien Rå Riktigt som Ulrika Nygren Widmark och Åsa Ekman producerat för SVT:s Bolibompa. Serien har även fått stöd från Filmpool Jämtland.

 Emma hjärtar olle   

”…Min vackra prinsessa, du är som ett hjärta som slår i min själ”, skriver Olle till Emma. När Olle är bortrest, saknar Emma honom så hon kan dö. Hon borrar in ansiktet i kudden och andas in hans doft.

Emma och Olle har varit ett par i fem år och nu vill de gifta sig. Eftersom båda har funktionshinder, ställer deras mammor krav på dem. Men ibland är det bara för tråkigt att spara pengar, äta nyttig mat och sköta tänderna.

 

Regi:

Klipp: 

Foto:

Längd: 

Produktionsår:

Visas:

Distribution:

Ulrika Nygren Widmark

Kajsa Grandell

Joakim Wassberg

27,30 min

2006

Visades i SVT september 2006

Filmcentrum

Filmen är producerad av Ulrika Nygren Widmark 2006 i samarbete med SVT Dokumentär och Dramatiska institutetet, med stöd från Filmpool Jämtland.

 Det var en gång en skog...   

Den 8 januari 2005 drog stormen Gudrun in över södra Sverige och stora delar av den småländska skogen blåste ner.


Hur ska man klara sig när det man försörjt sig på försvinner över en natt? Anders och Lisbeth Ericsson , som driver ett mindre jordbruk drabbades hårt av stormen. 70 % av deras 250 ha blåste ner. Detta försatte dem i en svår ekonomisk och känslomässig kris. De inser att det gäller att hitta nya lösningar för att kunna leva vidare nu när villkoren ändrats så totalt.

Johan Forsman och hans far Jan har en stor gård med 1500 ha skog. För dem är det inte bara en ekonomisk förlust, det omfattande arbetet med att ta hand om den trasiga skogen känns oändligt.

 

Jan och Johan Forsman
drabbades hårt av stormen

Det är svårt att få tag i tillräckligt med folk som kan jobba. En del av hjälpen tas utifrån andra delar av världen, bland annat av finska skogsarbetare. Problemet är att finnarna endast talar finska, och litet ryska

 

Längd:

Produktionsår:

Visas:

42 min

2005

Visades i SVT den 8 jan 2006
Finns för försäljning på DVD

Filmen är producerad av Jonna Eriksson och Katarina Johansson 2005 Med stöd från SVT, Reaktor Sydost, Regionförbundet Jönköping och Skogsvårdsstyrelserna i södra Sverige.

Filmen ingår i samlingsboxen "Sverige genom linsen" som går att köpa på www.discshop.se


 Hej till hela Sverige   

Efter fyra och ett halvt år i Sverige skickades 13-åriga Qendresa, hennes föräldrar och tre syskon tillbaka till Kosovo. Vi har följt Qendresa och hennes

familj under deras första år i det gamla hemlandet. Vi skildrar hur det är för barnen att komma tillbaka till ett land de inte längre känner.
I skolan sitter Qendresa längst bak i klassrummet och småpratar med sin kompis under hela lektionen. Hon vet att hon borde koncentrera sig på vad läraren säger men hon har glömt så mycket albanska att det är svårt att hänga med. Lillebror Lirim som såg otäcka saker under kriget har ännu större problem med koncentrationen. Han tycker inte alls om skolan utan håller sig mest hellre hemma och leker med sina plastpistoler.
I det lilla rummet på 16 kvadrat som nu är familjens hem pågår ofta mycket samtidigt.

  Quendresa Pacolli blev utvisad till Kosovo hösten 2003 efter nära fem år i Sverige

Qendresa försöker göra sina läxor, mamma kokar kaffe och småsyskonen busar. Qendresa hade hoppats på en framtid i Sverige. Nu kämpar hon och hennes familj för att skapa sig ett liv i Kosovo där arbetslösheten är väldigt hög och skolan helt annorlunda än vad barnen vant sig vid i Sverige.

 

Längd:

Produktionsår:

Visas:

Filmfoto:

Klipp:

46,05 min

2003-2005

SVT Oktober 2005

Jan Röed

Bernard Winkler

Producerad i samarbete med SVT dokumentär och Koncern TV & Film samt med stöd från SFI, DFI, Reaktor Sydost och DRDistribution:


Filmcentrum

 Ängsbackafestivalen   

I Värmland hålls varje år en festival med temat personlig utveckling och andligt sökande.

Ungefär tusen personer träffas i en vecka varje sommar på en kursgård i de djupa skogarna. Vissa lockas dit av nyfikenheten på något nytt medan andra har ett flerårigt sökande bakom sig. Här kan man släppa vardagslivet stress och prova mängder aktiviteter för ett harmoniskt liv. Skrattmeditation och mansgrupper, är det självupptaget flummeri eller en fest för själen?
Vi träffar några människor som berättar
om sin syn på festivalen.
En av dem är poeten Bob Hansson som
är här för andra året.

 

  Titti Svennersten är en av nära tusen besökare på Ängsbackafestivalen
Längd:

Produktionsår:

Visas:

19 min

2002-2003

SVT planerar att visa filmen


 Skönhetsskolan   

Sandra, Haney och Semiha utbildar sig till hudteraputer. I filmen skönhetskolan får vi följa dem under deras utbildningsår.
Vi får vara med på lektioner i ansiktsbehandling, nagelvård och hårborttagning och ta del av tjejernas tankar kring skönet och kroppsideal.
  Sandra,Haney och Semiha på examensdagen
 
 
Längd:

Produktionår:
27 min

2002-2003
   


 Medan dom rockar   

En kortdokumentär om några Hultsfredsbor under festivalhelgen i juni.


Ingemar Carlsson har öppnat camping och café i trädgården och för 25 kr får man låna en av hans hembyggda duschar.

Anna som jobbar i en second hand-affär förundras över festivalfolket som har så tuffa och nästan lite trasiga kläder.

Fillan och Millan tycker att det är lite läskigt med de punkiga ungdomarna som har massa taggar och nitar överallt. De har målat sig som katter och går runt bland festivalbesökarna för att fråga efter pantburkar. Det blir många burkar under en festivalhelg. Kanske har de fått ihop 30 eller 80 kronor.

78-årige Ingemar Rosén, som själv spelat dragspel i folkparken, tar på sig finskjortan och traskar ner till festivalområdet. "Om man tycker en sak är rolig så går man ju dit. Då kvittar det vilken ålder man har", menar han.

2003 vann filmen pris som bästa Smålandsfilm. Priset delades ut av landstinget i Jönköping
  Ingemar Rosén är en flitig festivalbesökare. Här i sin trädgård i Hultsfred

Längd:

Visades:

Producerad med
stöd från:

10,27

SVT juni 2003

Filmik
 

 Du unga, du fria   

En dokumentär om hur det kan vara att vara barn i Sverige idag.

Det finns nästan två miljoner barn i Sverige idag. Två miljoner olika historier att berätta. Barn med olika förutsättningar, olika synsätt, olika liv. Vi har valt att berätta om tre av dem.

I Jämtlandsfjällen träffar vi Kristoffer och hans renar. Han är same och får byta skola då familjens renar måste flyttas på vintern. Vidderna är frihet för honom. Att vara ute i naturen och fiska eller rulla sten är höjden av lycka.

Kristoffer Tomasson en samepojke som medverkar i filmen

I Stockholm finns Silke och hennes mamma och pappa, plastmamma och plastpappa, lillasyster och Musse-lina. Mamma och pappa är skilda och det blir de som får flytta ut och in i lägenheten. Barnen slipper flytta. Fast det kan ändå vara jobbigt. För är man med den ena så längtar man efter den andra.

Qendresa är flykting och får inte stanna i Sverige. Hon och hennes familj har gömt sig på ett hemligt ställe. Genom fönstret ser hon skolbarnen. Hon längtar efter kompisar, frihet och kunskap. Rädslan för att bli upptäckt finns alltid. Att polisen kommer och skickar dem tillbaka till Kosovo. Om natten kommer drömmarna.

Du unga, du fria är en dokumentärfilm för barn och även av barn. Barnen har delvis själva filmat i sin vardag. De delar med sig av sina tankar om saknad, sorg, frihet, längtan, glädje och kärlek.

Längd:

Distributör:

Producerad med
stöd från:


Visades:

28 min 33 sek

Filmcentrum

Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Margareta Norlin, Sveriges Television, Barn och Ungdom, Filmik, länsfilmkonsulent Mikael Josefsson.

Filmen visades i SVT i januari 2003.

Filmen producerades av Filmosont 2002.
 Gömd   

En dokumentärfilm.

Mimoza och hennes familj kom till Sverige från Kosovo i maj 1998. I mars 2001 fick de besked om att de inte skulle få stanna i Sverige. De valde då att gå under jorden. Nu har de levt gömda i nio månader. Sommaren har gått utan att de vågat gå ut ur sitt gömställe. Från fönstret såg de barnen bada i sjön. De lever i ständig rädsla för att bli upptäckta och hemskickade. Hur länge ska de orka?

En dokumentär om att gå under jorden.

Filmen vann första pris i dokumntärfilmsklassen vid Nonstopfestivalen i Växjö i Oktober 2002.


 Vi är The Ark   

År 2000 var ett stort år för The Ark, glamrockarna från Småland. The Ark är ett band med passionerad musik, uttrycksfull show och ett viktigt budskap: "Var dig själv och följ ditt hjärta!"

I den här filmen får du följa med på deras första egna stora Skandinavienturné. Från premiärspelningen i Göteborg via förälskade fans, galaförberedelser, yxkastande ålänningar, bussfester och bränder till den efterlängtade hemmaspelningen i Växjö. Ensamma med kameran delar bandmedlemmarna med sig av sina tankar och känslor. En humoristisk, naken och nära dokumentär om ett band som slår igenom med dunder, glitter och brak
Dokumentärfilmen producerades 2000-2001 av Filmosont. Filmen finns i olika varianter. Den 9 januari 2001 visade Musikbyrån i SVT en 35 minuter lång version av filmen.


Till Höger sångaren Ola Salo >>
 

 Hemliga klubbar   


En dokumentärfilm om barns hemliga lekar.

I kojor, i träd, i skogar och vid sjöar pågår en verksamhet otillgänglig för vuxenvärlden. Det är spänning och mystik. Det är hemligt, på allvar och med stora känslor. Det är gömställen, högkvarter och spionage. En värld full av spänning, bus och mysterium som vi vuxna har glömt bort. Mysterierna försvinner när vi ser dem med våra rationella vuxna ögon men för en 10-åring är världen full av gåtor. En målarroller med intorkad vit färg förvandlas till knark. Ligger där dessutom ölburkar, ett kvitto från Överskottsbolaget och en plastpåse från en resebyrå i närheten så kan man ju dra slutsatser om vad som kan ha hänt. Skumt är det. I den här filmen får vi följa tre olika klubbar. Det kommer handla om kärlek, smyg och gurkstölder.

Hemliga Klubbar producerades av Filmosont med stöd från Filmik hösten 2000.

Filmen vann första pris i dokumentärfilmsklassen vid Nonstops festivalen i Växjö i oktober 2001. Filmen utsågs även ett par veckor senare till "Bästa Smålandsfilm" av Konst- och kultur avdelningen i Jönköping.

 Min Kamp   

En film om Ilona Enqvists upplevelser som ung judinna under andra världskriget.

En dag när Ilona var liten flicka fick hon inte längre leka med bästa kompisen, inte sitta jämte henne i klassrummet. Skolgården var delad i två delar och när hon kom hem satt där en gul stjärna på hennes kappa. I filmen Min Kamp berättar Ilona Enqvist historien om en liten flicka som tvångsförflyttades från sitt hem i Ungern, dödsmarchen till Ravensbrück, livet i Bergen Belsen och befrielsen.

Min Kamp producerades av Katarina Johansson i samarbete med Filmik 1998. Den vann andra pris i dokumentärfilmsklassen vid Nonstopfestivalen i Växjö 1999. Filmen visades i SVT i januari 2001.

Katarina Johansson, Mikael Josefsson Filmik & Ilona Enqvist vid premiären av filmen Min Kamp.

 T-Förundran i Underjorden   

En dokumentär om livet i Stockholms tunnelbana.

En stor del av Stockholms befolkning befinner sig dagligen i den kungliga underjorden, Stockholms tunnelbana. På rullande trappor matas vi ner i långa led och kliver på det underjordiska tåget. Där möter vi en främlings blick och fantiserar om dennes värld eller försjunker i en bok för att ta tillvara på förflyttningstiden.


För Channa som är tio år förvandlas tunnelbanevagnen till en rymdfarkost i hennes fantasi. Tar henne med till främmande planeter.
Författaren Bodil Malmsten åker från ändhållplats till ändhållplats för att i tysthet provläsa sina nya texter bland andra människor. När lokföraren Claude från Kongo far fram i de mörka tunnlarna har han Gud som sällskap.

På sin resa träffar de även spärrvakten Rasmus och flera olika musikanter som alla har sitt speciella budskap att fömedla till mänskligheten.

T-Förundran i Underjorden producerades av Jonna Eriksson och Katarina Johansson 1998 i samarbete med Filmik. Filmen vann första pris i dokumentärfilmsklassen vid Nonstopfestivalen i Växjö 1999. Den vann även andra pris i Novemberfestivalen i Trollhättan samma år.
 Livet é perfa   

En ristanimation

Man tar gammalt avdankat magnetperfa-band och en nål. Sedan låter man nålen rista det nålen vill rista. Det blir en mun som ler som blir ett hjärta som slår som blir en fågel som flyger. Kanske flyger den upp och ner. Utan precision, diffust, inga räta linjer. Handen värker efter att ha ristat ögonblick för ögonblick. Tio meter av tillfällets ingivelse. Inget manus, oförutsägbart. Såsom livet självt.

Livet é perfa producerades av Katarina Johansson 1998.
 Semesterresan   

En dokumentär om semestrande svenskar på Gran Canaria.

Hur mycket har förändrats sedan Lasse Åberg gjorde sin klassiska spelfilm Sällskapsresan? Vi gjorde en resa till Gran Canaria i Åbergs fotspår. Vi fick följa med tre olika sällskap som alla gav oss sin bild på semesterfirande. Grisfester, solsveda och vikingar i värmen.

Semesterresan producerades av Jonna Eriksson, Katarina Johansson och Lisa Partby 1997. Filmen vann pris som bästa smålandsfilm 1997 vid Värnamo Filmfestival. Samma år vann den även 2:a pris vid Novemberfestivalen i Trollhättan samt pris för bästa klipp och bästa ljud. Filmen visades i programmet Pilot i TV4 1998 och premierades där med en resa till New York.
 Är du CP eller   

En informationsfilm om att vara ung och funktionshindrad.

Har du hört talas om OI, ryggmärgsbråck eller DAMP? Vet du vad CP betyder? Andreas, Amelie, Anders A, Tommy och Anders W har olika funktionshinder. Här berättar de för oss vad det innebär. Filmen är tänkt att visas som diskussionsunderlag för elever mellan 9 och 13 år.

Av Per Ekman, Patrik Nilsson, Ulrika Nygren Widmark och Lennart Örnebro för RBU Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar 1996. Distribution: RBU.

 Arvet   

En dokumentär om två generationer bönder.

Som bonde ärver du både ditt hem och ditt yrke. Så har det varit i generationer tillbaka. Men mycket har hänt och att ta över en arvegård är inte så lätt och så självklart som det kanske var för hundra år sedan. Janne Nilsson i Bälinge i Norrbotten står på tur att ärva gården från sin far Birger. Janne och Birger delar med sig av sina tankar om gården, bondelivet, framtiden och arvet.

Av Håkan Björk, Malin Jonsson, Richard Magnusson och Ulrika Nygren Widmark 1995.